dimecres, 5 de desembre del 2012


EU-Marina Alta: “Davant la privatització, derogació de la Llei 15/97 aprovada pel PSOE i PP”

La privatització de la sanitat (per exemple la gestió de l'empresa Marina Salud de la sanitat pública de la Marina Alta), va ésser possible gràcies a l'aprovació de la Llei 15/97 (amb els vots a favor de PP i PSOE, CIU, PNV i CC). Aquesta llei permet la privatització de qualsevol centre sanitari o socio-sanitari, i tot gràcies, al PSOE, que en els darrers 7 anys de govern no va fer res per derogar-la. Per això, menys fotos, i més vergonya, sobretot a la Marina Alta.
En primer lloc, la privatització no estalvia diners, més bé al contrari ja que per exemple, en la Marina Alta després de tres anys de gestió no s’ha pogut fer ni el centre d'especialitats de Calp, ni els centres de salut de Dénia i Pedreguer. A més de gastar, per la necessitat de captar clients, molts diners en marketing, publicitat i gestors. A banda de tenir menys personal que en el sector públic, 3 sanitaris per llit en el públic i 1 sanitari per llit en el privat de mitja. A més, encara que gasten menys en personal i les estàncies en llit siguin més curtes, com gasten més en administració, serveis auxiliars i remuneracions de directius, al final és més car.

En segon lloc, la gestió privada incrementa els riscos per als pacients, ja que els torns de 12h/dia, la retallada de les plantilles, la mancança de formació continuada i la inferior especialització repercutís en el servei, no per la voluntat del treballador/a, sinó per el sistema que aplica el/la gestor/a. A banda, de l'increment d'intervencions quirúrgiques senzilles (cataractes, vesícula, varius,....) que son el doble que en el sector públic, que podria ser degut al pagament per acte mèdic, i no per tenir jornal fixe.

Per finalitzar, per a obtenir beneficis de la gestió privada només hi han dos vies: la reducció del personal i/o el tractament del pacient, que son venudes a la societat mitjançant fórmules eufemístiques com "racionalització de la despesa". I en el casos, que tenen com a fórmula la capitació (un exemple és Marina Salud a la Marina Alta), ja que se li paga per població, no per accions mèdiques, pot dissuadir de la utilització dels serveis mèdics, ja que a menor accions mèdiques més guanys, és així de senzill. Si fas menys proves, intervencions, consultes, despesa de llit, ... L’empresa gestora més guanya.

 
CONSELL POLÍTIC COMARCAL D’EUPV-MARINA ALTA

ASSEMBLEA COMARCAL

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada